Els Vinardells

Els Vinardells, grallers del Penedès, neix l’any 2004 per la necessitat de formar un grup estable de tres gralles i timbal. El grup el formen Jordi Mestres, Maria Mestre (gralles dolces), Jordi Catasús (gralla baixa) i Xavier Vila (timbal). Tots els membres provenien d’altres formacions (grallers Malvasia i Batzums), havent rebut formació a l’Escola de Música Tradicional del Penedès i a l’Aula de Sons de Reus, a l'Aula de la Generalitat, al Conservatori del Liceu i a l'Escola Superior de Música de Catalunya. 

 
Actualment, la majoria dels seus membres es dediquen a la docència d’aquests instruments, transportant a les noves generacions i als adults interessats la passió que senten des de ben petits per endinsar-se en la música tradicional que els ha acompanyat des de fa tants anys. 
 
L’objectiu del grup és interpretar tant el repertori més tradicional per a aquesta formació, com el més contemporani i de nova creació; amb especial èmfasi en la pulcritud i l’exigència del resultat sonor del grup. Tractant la gralla i el timbal com qualsevol altre instrument amb més tradició i més perfecció, intentant no posar sostre a la seva millora. 
 
Durant aquest curt període de trajectòria han participat en nombroses festes majors del país acompanyant balls folklòrics.

Destaca també l’obtenció del primer premi de l’apartat de gralla dolça en el VI Concurs de Gralla i Timbal “Tu tries” – Vila de Palamós, celebrat el dia 2 d’abril de 2005; així com la participació al XIV Concert de Grallers de Santa Llúcia, celebrat a Reus el 17 de desembre de 2005. Participen en la gravació del disc “15 anys del Concert de Grallers de Santa Llúcia” a Reus l’any 2006. També en l’enregistrament de “Les Músiques de la Festa Major de l’Arboç” per la Fonoteca de Música Tradicional Catalana l’any 2007. L’any 2013 editen el disc "Els Vinardells fan Festa Major, les músiques de la festa major de Vilafranca”, on 73 temes recullen, després de molta dedicació, les melodies que a dia d’avui sonen a la festa més típica. La majoria de temes van ser adaptats i arranjats pel grup.
 
Els Vinardells, lluny d’acomodar-se, defugen la tranquil·litat i amb el 10è aniversari trucant a la porta i destina bona part de les seves energies a continuar promocionant la gralla i el material que l’acompanya, així com la creació de nous espectacles que mostrin la inquietud i les ganes de tocar que segueix tenint el grup.

Aquí podeu veure una mostra de vídeos.


Accedeix a la pàgina web del grup