Una presentació rodona

Un any més, hem passat uns dies envoltats d'activitats musicals, experiències i sobretot gralles, moltes gralles. El 21è Dia del Graller de Vilafranca, ha omplert dos caps de setmana amb una oferta ben variada de formació, maridatges, presentacions, cercaviles i concerts. Per sort, aquest any, amb els Vinardells, hem pogut participar directament en alguns dels actes i hem tingut el plaer de presentar el llibre de partitures: Els Vinardells fan Festa Major – Les músiques de la Festa Major de Vilafranca.

Foto: Montse Pitarch

Ja fa molts anys, que des de la Coordinadora de Grallers de Vilafranca, es parlava de fer el recull de totes i cadascuna de les partitures que conformen el panorama musical de la Festa Major de Vilafranca, amb un total de dinou balls, més els Falcons i les colles Castelleres. Tot i haver-ho intentat vàries vegades, per diferents circumstàncies, no es va acabar de fer. Els Vinardells, aprofitant la publicació del disc amb l'enregistrament de totes les músiques del seguici, ja vàrem fer una bona feina en forma de recull de partitures i realització d'arranjaments. Per tant, el llibre ha estat la continuació d'una tasca començada fa prop de tres anys amb la idea del disc.

Finalment, divendres 25 d'abril a les 20h i envoltats per la gran majoria d'elements festius que es troben a la Casa de la Festa Major i per un públic expectant, vam tenir el plaer de presentar-lo. Un llibre que ens sentim molt nostre per les hores que hi hem dedicat, però que també està conformat per totes i cadascuna de les persones que ha participat musicalment de la festa.


En quant al llibre físic, explicar-vos la nostra voluntat de fer un producte molt pràctic amb un enquadernament d'espiral que faciliti la seva posició al faristol, una visualització gran i clara, i una progressió de les partitures segons l'ordre de la processó. La gran majoria d'arranjaments estan fets per a tres gralles i un timbal, formació que avui en dia sembla haver-se estandaritzat. Lluny de voler que tothom toqui les notes del llibre, només les proposem com a punt de partida o consulta, ja que la varietat de sons d'any en any, fa més rica la nostra Festa Major. Ens hem permès la llicència d'afegir un arranjament molt especial d'Els Segadors, fet per Josep Maria Mayol expressament per a els Vinardells i que afegeix atractiu al llibre. També hi trobareu totes les cançons de mitja cobla (sac, flabiol i tamborí) i la recent formació creada per acompanyar el ball dels Malcasats.


Espero que no hàgiu passat per alt que les partitures són per a tres gralles i timbal, sí també timbal. El Xavier Vila, timbaler dels Vinardells, ha fet una feinada transcrivint ritme per ritme totes les cançons que ell mateix va interpretar al disc. Crec que és el primer llibre on totes les cançons tenen el timbal escrit, fet que dota tant a professors com alumnes, d'una magnífica eina per a l'estudi de l'instrument.

Amb la publicació del disc i el llibre, donem per tancat un projecte força rodó amb dues eines totalment relacionades que han centrat els nostres esforços durant alguns anys. Però lluny de buscar-nos vacances, ja tenim entre mans un nou projecte molt i molt engrescador i pensat sobretot en la interpretació de concerts, que és en el fons el que ens uneix i apassiona com a grup. En tindreu notícies.

Si esteu interessats en adquirir el llibre o el disc, podeu visitar el web elsvinardells.cat, on properament hi trobareu un formulari de compra.

Jordi Mestres – Els Vinardells

2 comentaris:

  1. Bona feina, Vinardells! Felicitats tant pel disc com pel llibre, us ho agraeixo per partida doble: com a vilafranquina i com alumna de gralla.

    ResponElimina
  2. Molt bona feina, gràcies a persones com vosaltres els que estem aprenent a tocar la gralla dia rere dia tenim més i més motivació!

    ResponElimina